Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır?

      Yorum yok Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır?

Türkçe, anadilimiz olmasının yanında günümüz eğitim sistemi içerisinde de gerek sınavlarda olsun gerekse okul içerisindeki ders ve not ağırlığıyla olsun önemli bir konumda bulunmaktadır. SBS, YGS, ALES, KPSS gibi sınavlarda başarılı olmak isteyen bir öğrencinin Türkçe dersinde mutlaka belirli bir başarıyı yakalaması gerekmektedir. Türk eğitim müfredatını incelediğimizde özellikle Türkçe’nin okuma ve anlama yönleriyle öğrencilerin karşısına çıktığını görmekteyiz. Dil bilgisi kurallarına dayalı olan bölüm Türkçe dersi içerisinde çok da fazla yer
tutmamakta.

Türkçe Dersine Çalışma Yöntemleri

Öncelikle Türkçe dersinin sözel dersler içerisinde yer aldığını akıldan çıkarmamak lazım. Sözel bir ders söz konusu olduğunda unutma olayı bu dersle muhatap öğrencilerin daha fazla karşısına çıkmakta. Dolayısıyla belki tüm derslerde olduğu gibi işin temeline ders sonrası periyodik tekrarları koymamız lazım. Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar beynimizin işleyiş mantığına da uygun olarak bu dersteki başarımızı oldukça olumlu yönde etkileyecektir. İyi okuyan öğrencilerin anlamaya dayalı bir ders olan Türkçe dersinde daha başarılı olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Seçici bir okuma mantığıyla okuma – anlama düzeyimizi geliştirebiliriz. Ayrıca belli konuları yazarak tekrar etmek konunun unutulmasını da önemli ölçüde engelleyecektir.

Bütün bunları yaptıktan sonra iş, hızımızı arttırmaya ve hatalarımızı azaltmaya geliyor. İşte bu noktada da elimizden geldiğince özellikle sözcükte anlam, cümlede anlam, parçada anlam ve deyim gibi anlamaya dayalı konularda bolca soru çözmeliyiz. Türkçe dersinde her soru küçük küçük okumalar bütünüdür, bu sebeple çokça soru çözen kişiler aynı zamanda oldukça fazla yazı okumuş, dolayısıyla anlama düzeylerini arttırmış olacaklardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.