Podcast Nedir, Ne İşe Yarar?

      Podcast Nedir, Ne İşe Yarar? için 2 yorum

“dictionary.com”daki bilgiye göre Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) İnternet üzerinden -genellikle feed (bildirim) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayımlanmasıdır. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Yıllar önce sevdiğim radyo programlarını bu şekilde takip etmeye başlamıştım. Şimdilerde ise cep telefonları ve telefonlar üzerinden kullanılan İnternet paketleri yaygınlaşmış durumda. Bu sayede herhangi bir podcast uygulaması indirip sevdiğiniz radyo programlarını, teknoloji, bilim, sanat, kültür, felsefe adına bireysel ve kurumsal anlamda yayın yapan herkesi takip etme şansına sahip oluyorsunuz. Benim açımdan podcast sisteminin en güzel yanı, evden dışarı çıktığımda toplu taşıma araçlarında boşa geçen zamanı kitaplarla birlikte değerlendirme imkanı tanıması. Çok büyük kitlelere ulaşmayan fakat alanında bilgi sahibi kişilerin yayınlarına dahi podcast sistemi sayesinde ulaşma imkânınız mevcut. Televizyonların gitgide daha sığ düşünce ve tartışma programları sunduğu böyle bir dönemde kendi isteğime göre ve uzun reklam aralarına maruz kalmadan sevdiğim yayınları takip edebiliyorum.

Podcast sisteminde çok düşük boyutlardaki dosyaları telefonlarınıza indirip saatlerce süren konuşmaları, tartışma programlarını vb. yayınları takip edebiliyorsunuz. Örneğin yaklaşık bir saatlik yayın 29 mb civarında yer kaplıyordu bugün dinlediğimde. Üstelik İnternet bağlantınız olmadan da podcast sistemini kullanabiliyorsunuz. Beğendiğiniz kaynaklara abone olduğunuz takdirde bu kişilerin ekledikleri her podcasti bildirim olarak ekranınızda görüyorsunuz. Yapacağınız basit bir ayarla kablosuz ağa bağlı olduğunuzda bu dosyalar otomatik olarak telefonunuza indirilip çevrimdışı olduğunuzda dahi dinleyebileceğiniz şekilde hazır tutuluyor. Üstelik yarım kalan dinlemelerinize de kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. İnternet’te RSS akışlarına (feed)  abone olmakla aynı mantık aslında. Bir bloğa abone olmaktan tek farkı dijital medya içeriklerini takibe almanız.

Ben çok karşılaşmadım ama podcastler sadece ses dosyası olarak değil video dosyası olarak da içerik sunabiliyor. Programı kulaklık üzerinden kullandığım için video dosyalarını ihtiyaç duymadım. Seçim döneminde beğendiğim bazı kişileri hep bu şekilde takip ettim. Bazen gündem o kadar yoğunlaşıyordu ki olan biteni kaçırmamak için telefonumdaki dosya kuyruğunu takip etmek zorunda kalıyordum. 🙂

Hatırı sayılır bir kitle de podcast sistemini dil öğrenimi için kullanıyor. Dünyanın saygın kuruluşlarının (BBC vb.) dil öğrenme adına çeşitli seviyelerde podcast yayınları oluyor. Yabancı dil öğrenme çabasında olanlara tavsiye ederim.

Ücretli abonelik sistemiyle çalışan podcast sistemleri de var fakat ücretsiz olarak yüzlerce içeriğe ulaşabilirsiniz. Ben ücretli kullanım ihtiyacı hissetmedim açıkçası.

Gerçi şöyle bir olumsuz etkisi de olmadı değil: Müzik dinlemeye ve kitap okumaya daha az vakit ayırmaya başladım.

Android tabanlı telefonumda kullandığım podcast uygulaması Castbox. Basit ve iş gören bir yapısı var, tavsiye ederim. Uygulamanın Apple sürümü de mevcut. Ayrıca Spotify üzerinden de podcast yayınlarını takip edebilirsiniz. Soundcloud da geniş içerikli ve iyi alternatiflerden biridir.

Yerel podcastlerden bazıları şunlar:

Açık Radyo

NTV Radyo

Girişimci Muhabbeti

Bilim Kazanı

TeknoSeyir

Listenin gerisine (yerli ve yabancı karışık olarak) buradan ulaşabilirsiniz.

Stephen Hawking’in dediği gibi:

Nöronlarla sarmalanmış kocaman bir beyin düşünün, İnternet sayesinde biz de bu şekilde birbirimize bağlıyız.

Podcast Nedir, Ne İşe Yarar?” hakkında 2 yorum:

    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkürler,
      Castbox’ı indirdikten sonra yabancı dil öğrenimi için aşağıdaki podcastleri takip edebilirsiniz:
      https://castbox.fm/channel/6-Minute-English-id574393?country=tr
      https://castbox.fm/channel/The-English-We-Speak-id574385
      https://castbox.fm/channel/Splendid-Speaking-id2198

      Arama bölümünde “learning english” yazdığınızda da İngilizce öğrenimiyle ilgili kanalları bulabilirsiniz.

      Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.