Aradığın Bütün Renkleri Bulacaksın İçinde

Üç temel renk vardır doğada ve insan bu renklerin bir araya gelebileceği bütünün rengidir. Bazen hüzünlüdür, çıkmazlarla doludur, griye çalar rengi. Bazen beyazın saflığına tutunur, bir yuvanın kapısının üzerindeki gelinliği oluşturur. Kimi zaman topraktır, çabadır, kahvenin bütün tonlarıdır. Yeryüzüyle bütün olmaktır, oynadığı çamurun rengiyken çocukluk gülümsemelerinde ömrünün son deminde öbür dünyaya açılan bir kapıdır bu renk. Kırk yıllık hatırı vardır güzel bir fincan içerisinde, bazen de istemesen de yağmurlu bir günde hiç de iyi bir şekilde anmadığın su dolu yolların sürücülerinin üzerinde bıraktığı damla desenlerdir.

Bazen yeşildir. Işıktan ayrı kalan yaprağın tonu kadar koyudur içi, bazen güneş adeta hiçbir engelle karşılaşmadan geçip gidiyor gibi açıktır teni. Herkesten kaçarken evidir bir kır köşesinde. Maceranın adı ve biraz da tadıdır Amazon köşesinde. Böcekler dahi özenir onun rengine, bir de
bakarsın yaprağın üstünde bir böcek yeşil mi yeşil ya da böceğin önünde bir yaprak inadına sakin, dingin.

 

 Damarlarında akan kanın, ateşin, güneşin kızılı vardır bir de. Gücün, aşkın, bütün duyguların doruk noktasıdır belki de. Coşkunun ete kemiğe bürünmesi, tuvalde rengini senin seçimine bırakmadan kendi seçmesidir. Tepelerden ziyasını yollarken güneş, ona dönüp bakmamaktır ta ki ufuktaki kızıl kahve tonlarına kavuşana dek. Sıradan bir kuşun bir sanat eserinden fırlamışçasına bu manzarayı tamamlamasıdır.

Mavi vardır bir de alabildiğine uçsuz bucaksız. Sessiz, derin, sığ… Hayat gibi, insan gibi, hem bizden hem bizim dışımızdan biri. Düşüncenin, ilhamın rengi. Renk paletinde birden fazla yer kaplayan nadir renklerden biri. Gökyüzü mü denizden, deniz mi gökyüzünden çalmıştır acaba rengini. Birbirlerine inat mı bu uçsuz bucaksız yerlere uzanma şevki?

Derken mavinin üstünde batarken kırmızı, tek renk kalır geriye. Başının üstüne tacını geçirmişçesine meydan okur bütün renklere. Ben varsam siz yoksunuz der göğsünü gere gere. İnsanlığın minik ışıkları ne de çaresiz kalır onun karşısında. Korku, gizem ve hayal, hepsi alır ilhamını siyahtan. Her ne kadar mahallenin serserisi olsa da yazıp çizenler için renklerin daha berrak, düşüncelerin daha elle tutulur halidir aynı zamanda. Gecedir, siyahtır bu renk ve her renk saygıyla eğer başını karşısında.

Dedim ya insan da bütün bir renk paleti gibidir. Kimi zaman içimizdeki bir renk bütün renklere galip gelse de önemli olan bütün renklere sahip olduğumuzu unutmamaktır. Gökkuşağını yukarılarda aramaktansa gökkuşağının kaynağı olduğunun farkında olmaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.