Anime: Bir Yaşam Biçimi

      Yorum yok Anime: Bir Yaşam Biçimi

Anime ile Animasyonun Farkı Nedir?

Anime kavramı ile animasyon kavramını birbirine karıştırmamak gerekir. İkisi birbirinden ayrı kavramlar. Animasyon türündeki filmler özellikle teknolojinin nimetlerini de arkasına aldığında çok ciddi manada kendisine bir izleyici kitlesi oluşturmuş durumda. Gerçi bu ayrı bir yazının konusu olsun.

Önceden İzlediklerim

Bugün benim değinmek istediğim hayatımın belirli dönemlerinde kendimi kapyırıp birkaç seri bitirdiğim anime filmler. Anime kavramı Japonların çizgi sanatı aslında. Özellikle manga dediğimiz türdeki çizimlerin ekranlara taşınmasıyla anime türü karşımıza çıkıyor. Geçmiş yıllarda distopik yapısıyla dikkatimi çeken Ergo Proxy isimli animeydi. Distopik bir yapısı var. İnsanı ilk bölümünden itibaren içine çekmeyi başarıyor.

Ardından küçüklüğümden beri hoşuma giden bir seriden de bahsetmek istiyorum. Her ne kadar sonunu getiremesem de Dragon Ball serisi de komik yönleri, esprileri kendine has dünyası ile ilgimi çekmişti. 40. bölümlerde bıraktım bir ara devam edeceğim izlemeye.

Şu an ne izliyorum?

Yukarıda saydıklarım dışında da bazı serileri bitirdim. Özellikle Fullmetal Alchemist: Brotherhood‘da ayrı bir tat yakaladım şu aralar. Hani bir taraftan gülerken bir taraftan da hüzünlenir ya insan, işte hüznü de tebessümü de güzel yerlerde veriyor Fullmetal. Zaten dünyada en beğinelen animelerin araasında sayılıyor. Kendimi bildim bileli distopya ve ütopya kavramları hem filmlerde hem okuduğum kitaplarda ilgimi çekmiştir. Bu da ayrı bir yazının konusu olsun. Çünkü insanoğlunun yüzyıllardır tartıştığı kavramlar bunlar. (George Orwell’ın 1984 romanını okuyun mutlaka;)

 İki paragrafın arasına sıkıştırıp. Fullmetall Alchemist’in giriş şarkısını -13. bölümden sonra giriş şarkısı değişti yanlış hatırlamıyorsam-sSizlerle paylaşayım. Harika:

Şu an Fullmetal’de 34. bölümdeyim, bir bu kadar daha kaldı. Anime izleyenlerin en çok yaşadığı his bir seri bittikten sonra oluşan boşluk hissidir. Eğer sizde bu boşluk hissini oluşturabiliyorsa o seri güzeldir. Bütün yapıtlar için geçerli bir kural aslında bu. Fikir vermesi için en fazla sevilen anime listesini de paylaşayım:

Bu arada, sizin en çok beğendiğiniz anime hangisi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.