Sporcu Yetiştirmede Niçin Başarısızız?

      Yorum yok Sporcu Yetiştirmede Niçin Başarısızız?
2012 Londra Olimpiyat oyunları geride kaldı. Biz de 5 madalyayla yetinmek zorunda kaldık maalesef. Baktığımız zaman aslında Türkiye’nin şimdiye kadarki katılımcı sayısında bir artış vardı. Bu artış madalya umutlarımızın da artmasını sağlamıştı. 16 branşta katıldığımız, 114 sporcumuzun yarıştığı 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında ise 2 altın, 2 gümüş ve bir bornz madalya alabildik.

Sporcu Yetiştirmek

Şahsım da bir eğitimci olduğum için özellikle sporcu yetiştirmeyle ilgili problemlerimiz olduğunu düşünüyorum. Sporcuların doğru bir şekilde yetiştirilebilmesi için öncelikle yetenekli sporcu adaylarının çok doğru bir biçimde belirlenmesi gerekiyor. Çocukları en fazla gözlemleyebileceğimiz yerlerden bir tanesi de okullar. Spor dersleri olarak verilen eğitim müfredatının içerisine bence öğrencilerden yetenekli olanlarının belirlenebilmesi ve gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesini sağlayacak sistemler konulmalı. Özellikle gençlik ve spor müdürlüğünce de çeşitli alanlarda eğitim almış spor antrenörleri görevlendirilerek, gerekirse bu kişilerin okullara kadar gidip, beden eğitimi öğretmenlerinin vereceği bilgiler doğrultusunda sporcu adaylarının seçilmesi sağlanabilir. Diğer ülkelerin sporcu yetiştirme politikaları da gözden geçirilerek, özellikle başarılı olan ülkelerin hangi sistemleri kullandığı gözlemlenmelidir.

Sporcuların Maddi Olarak Desteklenmesi

Sporcuların kendi yaşamlarını sağlayacak gelirlerinin oluşturulması da çok önemli bir mevzu. Yetenekli olduğu halde sporcu olmayı tercih etmeyen, aileleri tarafından “para kazanamayacağı” endişesiyle spora yönlendirilmeyen çok fazla genç var. Devletin bütün sporcu adaylarının iaşesini karşılayamayacağı bir gerçek. Bu durumda devletin de aracı olmasıyla iş adamlarının spora ve sporculara daha fazla sponsor olmaya yönlendirilmesi lazım. Uluslararası çapta başarı sağlayan sporcuların sponsorları da çeşitli vergi indirimleri, teşvikler vb. şekillerde desteklenirse bu sistemin devamlılığı sağlanabilir.
Spor ve eğitim alanları kısa vadede sonuçlar getirecek alanlar değil. Hedeflerin uzun vadede ortaya konup bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın spora bakış açısının değiştirilmesi sayesinde belki de tribünlerde görmek istemediğimiz davranışlar için şimdiden bir adım atılmış olur, kim bilir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.