Birlikte Daha Güzeliz

      Birlikte Daha Güzeliz için 16 yorum

Birliktelik

İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Tom Hanks’in rol aldığı modern Robinson Crusoe uyarlaması filmde açlıkla, susuzlukla mücadele etme gücünü kendinde bulan “Robinson” neredeyse yalnızlığa mağlup oluyordu. Hatta bir zaman sonra yalnızlığını paylaşmaya başladığı “voleybol topu” adadan kurtulma serüveninde neredeyse onun hayatına mâl olacaktı. (İzlemeyenleriniz varsa buradan bilgi alabilirsiniz.)

Sosyallik demek bir arada yaşama becerisi demek biraz da. Bir arada yaşamayı beceri olarak adlandırıyorum çünkü günümüz de dahil olmak üzere insanoğlu dünya macerasında çoğu zaman hemcinsleriyle sınanmış. Sadece kendisi gibi düşünmediği için cinayetler işlenmiş, teninin renginden dolayı köleleştirilmiş, ırkından dolayı soykırımlara maruz bırakılmış. İşin ilginç tarafı bu söylediklerim gerçekleşirken çok da garip karşılanmamış olanlar. En kötüsü de bu sanırım. Yanlışa alışmak, belirli bir zaman sonra kafamızı çevirip başka bir tarafa bakmak, bir zaman sonra ise kafamızı çevirmeye dahi tenezzül etmemek…

Birlikte yaşamak hem çok kolay hem de ölesiye zor. Bir kere kendimizi geliştirmek zorundayız; her söylediğimizde haklı olmayabileceğimiz gerçeğini kabullenmeli, başkalarının görüşlerini en azından dinleyebilme, onlara söz hakkı tanıma erdemini gösterebilmeliyiz. Normalde bu saydığım özellikler bir erdemden ziyade insan olmanın gerekliliğiyken günümüzde “ötekileştirme” hastalığı öyle bir boyuta geldi ki insanlar sırf bu nedenle birbirlerine yaşam hakkı tanımamaya başladılar. Örneğin son dönemde Amerika’da yapılan seçimde Trump’ın seçilmesini biraz bu gözle değerlendirmek gerekiyor.

Başkalarının düşüncelerini dikkate almak onların görüşlerine katılmak zorunluluğunu doğurmuyor. Fakat herkesin düşüncesini dile getirebilme hakkı olmalı. Düşüncelerden korkulmamalı. Eğer sahip olduğumuz düşüncenin doğruluğuna inanıyorsak özellikle başka görüşleri de değerlendirmeye almalıyız ki temelini çok derinlere atma fırsatımız olsun doğru olduğunu düşündüğümüz fikirlerin.

Şu an dünya üzerinde ortaya çıkmış bütün aşırılıkların suçlusu biraz da biziz. Ne zaman hoşgörülü olmayı unuttuk? Mevlana’nın coğrafyasında olduğumuzu ne zaman hatırlayacağız?
Bazı insanlar sadece kötü olduğu için mi kötüdür? Evet, bazı insanlar kötü olmayı seçerek kötü olurlar, bazıları ise amaçlarına ulaşmaları için sadece kötü olmak gerektiğine inanarak yaşadıkları için kötüdürler. İşte her insanın hayatında gerçekleşebilecek bu kırılma anında insanların elinden tutamadığımız için biraz da biz sorumluyuz.

Herkesin “kendi derdi”ne düştüğü bir dünyada işler maalesef ki giderek düzelmeyecek. Ne zaman ki biz insan olmanın gerekliliği içerisinde başkaları için de yaşamaya başlayacağız, işte o zaman belki bir umut olacaktır bizler için. Bizler için olmasa bile çocuklarımız için…

“Düşüncelerine katılmıyorum, ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar destekleyeceğim”

Voltaire

Birlikte Daha Güzeliz” hakkında 16 yorum:

    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bu duygularla kalplerini doldurabilse insanoğlu, kötülüklere yer kalmasa keşke.

      Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Pozitif olmaya çalışmanın, insanlara iyilikle yaklaşmanın bazen kaybettirdiğini, negatif olmanın ise kişinin önce kendisine sonra çevresine büyük zararları olduğunu gözlemliyorum.. Empati kurmanın da iletişimde çok faydası var dediğiniz gibi.

      Cevapla
  1. Gazeteci N.G.

    “Şu an dünya üzerinde ortaya çıkmış bütün aşırılıkların suçlusu biraz da biziz.”
    Kesinlikle katılıyorum, efendim. Yine harika bir yazıydı, kaleminize ve yüreğinize sağlık!

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Etrafımızda olup bitenleri gördüğümüz hâlde elimizden çok fazla bir şey gelmemesi üzücü gerçekten. “İnsanlar hep mi böyleydi, sonradan mı böyle olduk.” bilemiyorum.

      Cevapla
  2. Çıplak Yazar

    Sanki devamı var da, yarım bırakılmış bir yazı gibi hissettim nedense. Keşke daha uzun olsaydı ve bazı konular daha geniş anlatılsaydı dedim. Fakat yine de güzel bir yazıydı. Kaleminize sağlık.

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Her biri ayrı ayrı ele alınması gereken o kadar çok sorun var ki…
      Uzun cümleleri severim aslında fakat yazdıkça umutsuzluğa düşüyorum, değişim kendi başına oldukça zor bir şey iken insanların değişmesini beklemek daha zor geliyor.

      Cevapla
  3. Anne güncesi

    Yazınızı okurken tam da yeni yilda yaşanan saldırinin yorumlari geldi aklıma. Ne acımasız olduk. İçki içmeselermis, orada ne isleri varmis, muş, mis, mis….insan her yerde insan hâlbuki, yazık diyorum, çok yazik

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      “Öteki” olmanın çoğu zaman ötekileştirilene zararı olduğu düşünülüyor. Halbuki iki tarafı da keskin bir kılıç gibi ayrıştırma eylemi. Günün sonunda insanları kendinden uzaklaştıranlar da zarar görüyor. Çok azı ise bunun vicdani muhasebesini kendi içinde yapabilecek kadar cesaret sahibi oluyor. Asıl yüreklilik ellerimizi birbirimize tehditler savurmak için kaldırmaktansa kucaklamak için açmaktan geçiyor.

      Cevapla
  4. Benilsu

    Merhabalar hikaye kalpli kadın blog keşif etkinliğinden geliyorum, izleme butonunu bulamadım sizi takibe alamıyorum ortada bir yerde ve ben göremiyorsam baya gülücem :), banada beklerim 🙂
    sevgiler 🙂

    yenilenmeprojesi.blogspot.com.tr

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Hoş geldiniz. 🙂
      Benim bloğum blogger değil WordPress tabanlı olduğu için takip sistemi yok. Onun yerine abonelik sistemi var. Sağ panelde bloğa abonelik bölümüne mail adresinizi girip “abone ol”a tıkladıktan sonra mail adresinize gelen onay e postasıyla aboneliğinizi onaylayabilirsiniz. Anlatması uzun, yapması kısa aslında. 🙂

      Cevapla
  5. Gizli Özne

    Farklılıkların, ayrılıktan çok zenginlik olduğu fark edilirse güzellikler ortaya çıkacaktır. Fakat herkesin içine düştüğü “sadece ben ve benim gibi düşünenler” hastalığı grip gibi herkese bulaşıyor. Grip gibi yayılan bu hastalık grip kadar keskin belirtilere de sahip değil. İşin kötü tarafı da kimse bu hastalığa kapıldığının farkında değil.

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
      Düşünsenize beyazı bile değerli kılan yanına koyabildiğiniz siyahtır. Osmanlı’da bazı padişahların özellikle kendileri gibi düşünmeyen vezirleri göreve getirmesi de bunun bir sonucudur. O güzelim gökkuşağı bile içerisinde barındırdığı farklı renklerle göz alıcıdır.

      Cevapla
  6. Müfred

    Kötülüler için iyiler bir araya gelmeli. Bu çok fazla olamıyor. İyilik ve kötülük seçilebilir ve öğrenilebilen davranışlardır. En azından küçükleri kurtarmalıyız. Anne babalar eğitilmeli.

    Cevapla
    1. zaferb Metnin yazarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ebeveyn eğitimi ülkemizde ihmal edilen bir konu. Halbuki çocuklarımızda gördüğümüz yanlış davranışların çoğunun kaynağı onlara rol-model olan aileleri.

      Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.